петък, 6 май 2016 г.

Слаб, две


Уж имаш график и план. Уж всичко е подготвено. Уж няма как да не се получи...
Животът няма нужда да се смее на плановете ти, защото животът не страда от илюзията, че е божество, нито от месианска грандомания. Животът просто и ясно регистрира провалените ти планове и не търси нито причини, нито оправдания, нито извинения.

Животът за един бил майка, за други мащеха. Глупости. Животът е калпав свещник, който сам си си направил в часовете по трудово. Колкото по-малко старание си вложил, докато го направиш, колкото по-малко си слушал, когато по-знаещи хора са се опитвали да ти предадат малкото знание, с което разполагаме и което би могло да направи живота ти, ако не по-добър, то поне по-добре изглеждаш, толкова по-крив и грозен е твоят свещник, толкова повече капе свещта закрепена в него и толкова по-силно дими.

Ето още нещо, което животът не е. Предопределен. Съдба, астрологически предопределения, орисия и прочее глупости са измислици на хора, които са твърде немотивирани, неспособни или просто ги мързи да направят нещо по-добро с изходните материали, които са им дадени. Представи си да предадеш на учителя си по трудово скапан крив свещник, който не върши работа за пет пари и, като те пита, защо си го направил такъв скапан и грозен, ти да му кажеш: „писано ми било да направя крив свещник“. Какъв би бил шансът това да мине? Ни-ка-къв. Пълна, абсолютна цафара е това. Слаб, две. Даже анорексичен две. И защо тогава едно толкова слабо оправдание, което не би те измъкнало дори от толкова незначителен провал, се приема когато се оправдаваш за целия ти проклет живот? „Нямаше как да се получи по-добре, нищо повече не можех да направя. Така съм бил орисан. Такава ми е съдбата.“

Бул-шит.


Стига с тия безпричинно извинени отсъствия и незаслужени оценки. Направете си по-хубав живот или се примирете с капещата свещ. Само не си измисляйте хилави оправдания. Не минават. Слаб две.


2 коментара:

Анонимен каза...

ТОВА ФАШИЗМЪТ ЛИ Е. Когато фашизмът е победен след средата на 1940те, настъпва период на благоденствие и безконфликтност в цял свят. Човекът също е свещник, направен от любов, гени, и съзнание повлияно от битието. Битието определя съзнанието. Кучето на Павлов, експериментът, бихеивиоризъм, пак първо е причина битието. КАЧЕСТВОТО НА НАСТОИНИЦИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ, СЪЩО ИМАТ ВЛИЯНИЕ.

Анонимен каза...

За разбойниците, доброто сърце на тяхното чедо, е лошо качество. Но на разбойниците им помага, че битието определя съзнанието. Не най-красивите орхидеи оцеляват, а само най-хитрите - хищните. Марксизмът, не е икономическа система. Той е повече от политическа система. Марксизмът обяснява и дава - изготвя решения - които трябва да премахнат причините за конфликтите. ОТЧУЖДАВАНЕТО НА ЧОВЕКЪТ ОТ ЧОВЕКЪТ И ЧОВЕШКО ОБЩЕСТВО - БРАТСТВО - СЕМЕЙСТВО. Дарвинизмът повлиява и дясното и лявото. Дясното - елитите - консервативното - статуквото, вижда в дарвинизмът, своето право на власт и заслужена мощ, като подбор на най-добрите черти, за доминиращите в елитът. ФАШИЗЪМ.. А левите, като Маркс, виждат, в дарвинизмът, че всички са равни, но условията на живот повлияват способностите.