събота, 15 март 2008 г.

TV Guide

Първата вечер на тазгодишния ремонт приключи успешно, като даде следните резултати:

- 1/3 остъргана откъм тапети стая;
- 1 боляща по всички показатели Деница;
- 1 тежко разстроена котка - всяка промяна вкъщи искрено го притеснява, защото означава, че има милион нови неща, които трябва спешно да омирише на себе си, а някои от нещата (като например горната част на тапетите) са далеееееч извън полето му на достъп;
- 1 болезнено близка среща с телевизионната ни реалност.

Това последното може би трябва да го поясня. Ремонтираме стаята на майка ми. Майка ми е пенсионер. Това означава, че трябва някак да си запълва деня. Учудващо готвенето, прането, гладенето, чистенето и пазаруването не успяват съвсем да й уплътнят времето. Дори напротив, оказва се, че всички те някак са вмъкнати между точките на реалната й програма - ТВ маратон - ол дей, еври дей. Дори подхванатият ремонт не може да наруши, забави или отмени този график, има си неща, които трябва, о, простете, ТРЯБВА да се гледат. И тъй като физически се намирах в стаята на майка ми (стържейки тапети), то се оказах и достатъчно близо, за да мога да чувам (и понякога, уви да виждам) телевизора й. Така успях да науча, че:

- Tainted Love е песен на Pussycat Dolls - изказване на млада дама, участничка в "Пей с мен"
- "Broken Flowers" е "приятна романтична комедия" - според анонс на телевизия, която се кани да го излъчи - браво за избора на филм, но сериозно, никой там ли не е чувал за Джим Джармуш? "Приятна романтична комедия?! Смешници.
- Киндер шоколадите се рекламират с помощта на секси манекенка и относително секси песньовка - не говоря немски, ако греша, моля поправете ме веднагически, ама "киндер" не значеше ли нещо като дете, нещо като хлапе, нещо като пишлеме такова? Връзката?

Обаче гвоздеят на програмата бяха двете латиноамерикански саги, чиито напрегнати драматични сюжети, мама следи неотлъчно.

Драма №1 - Не съм запозната с предисторията, но серията, която се случи да чуя, се въртеше около:
"Камила е мъртва!", "О, не, жива е!!", "Нима, но аз чух, че е мъртва", "Не, сериозно, жива е!", "Но как се е измъкнала от пожара в затвора?!!!", "Не знам, но е успяла!, "Но сигурно ли е че е жива?!!!!", "Сигурно е!!", "О, а защо не се обажда тогава!!!!!!!!!!?!!!!!!"
............
(друга сцена, относително други хора) "Ооооооо, Камила е мъртва!!", "Мммм, може и да е жива!!", "Мислиш ли?!??!", "Да мисля!!", "О, но ако е мъртва.....!!!!"

Заклевам се, нямаше ни едно изречение без поне две удивителни в края. И ако се чудите - Камила Е жива, но не се обажда, щото разни хора искат да я убият. И затова са подпалили цял затвор. В който тя е била. Но тя, разбира се, е несправедливо обвинена. Е, че как - вие какво си помислихте? Камила е невинна!! И е жива!!!

Драма №2 - Не съм запозната с предисторията, но серията, която се случи да чуя, се въртеше около:
Мария Клара по принцип обича Карлос Раул и даже в някакъв момент му е родила дете, което обаче някой е отвлякъл и те сега са го намерили след години, но не подозират, че това е същото дете, но Мария Клара, ще се ожени за Лисандро, защото Карлос Раул й изневярява с Ерика, въпреки, че е женен за Барбара, която е тотално луда и е поръчала да отвлекат детето преди години, а сега се опитва да убие жената, която го е отвлякла, но Браулио я разкри и като заплаши да я издаде на полицията тя хукна да бяга и съвсем случайно брат й я блъсна с колата си и тя като се свести в болницата се оказа, че говори пълни глупости и напълно е превъртяла.
ОБАЧЕ - според майка ми - великият стратег и изненадващ тактик на подобен род истории, "тя се преструва бе, виж я само, проклетницата, щото да отърве затвора, ти само гледай, преструва се кучката!!!!".

Както става ясно, вечерта беше емоционално наситена. Тъй като в близките дни ремонтът продължава, а ТВ програмата на майчето е такава, че телевизорът работи целодневно, очкавам и други покъртителни сблъсъци. Което допълнитело усилва увереността ми, че много хубаво правя като не гледам почти телевизия. Но тия дни явно ще наваксам. Уви.

Няма коментари: